Olej z czarnuszki

Oleje tłoczone na zimno i nierafinowane w zależności od użytego surowca
charakteryzują się intensywną barwą, zapachem i smakiem. Dzięki temu procesowi
tłoczenia, oleje te w 100% zachowują pełne spektrum właściwości odżywczych. To
najprawdziwsza skarbnica witamin, minerałów, zdrowych tłuszczy oraz biologicznie
czynnych fitozwiązków

W połączeniu ze zdrową i urozmaiconą dietą, wybraną
aktywnością fizyczną, przywracają stan równowagi i odnowy w organizmie, a także
wspomagają procesy detoksykacji. Zatem zachęcam aby zwierzęce tłuszcze nasycone
zamienić na tłuszcze roślinne. Na przykład olej z czarnuszki charakteryzuje się
wysoką zawartością kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych
nienasyconych. Więcej cennych wskazówek w opisie. Zapraszam do lektury


Skład i wartości odżywcze

W 100ml oleju z czarnuszki znajduje się:

  • 826 kcal
  • Tłuszcz 92g/ 100 ml
  • Skład kwasów tłuszczowych oleju z czarnuszki:
  • Kwasy tłuszczowe nasycone – 14,4 g/100 ml
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 23 g/100 ml
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 55 g/100 ml
  • dominuje kwas linolowy( omega-6) 52-55 g /100 ml
  • kwas oleinowy ( omega -9) 11-24 g /100ml
  • witamina A, E oraz witaminy z grupy B (B1, B3, B6)
  • Dodatkowo zawiera fitosterole roślinne tj. beta-sitosterol, stigmasterol lub kampesterol
  • Związki bioaktywne np. tymochinion, tymol, alkaloidy, saponiny i terpineny



Właściwości lecznicze oleju z czarnuszki:

Właściwości czarnuszki są znane od starożytności. Nasiona i olej były
stosowane na wszelakie dolegliwości i choroby. Obecnie znajduje nie tylko w
medycynie naturalnej, ale również w kosmetyce i w kuchni. Wykazuje
działania przeciwwrzodowe, wykazano, że chroni błonę śluzową nie tylko
żołądka ale całego układu pokarmowego przez co łagodzi ryzyko uszkodzeń.
Łagodzi choroby o podłożu zapalnym w organizmie, np. reumatoidalne
zapalenie stawów (RZS), trądzik, łojotokowe/ atopowe zapalnie skóry oraz
działa przeciwalergicznie i przeciwastmatycznie- głównie łagodzi objawy

kaszlu, a także oczyszcza górne drogi oddechowe ułatwia odkrztuszanie
wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych oraz zmniejsza jej produkcję w
chorobie oraz łagodzi nieżyt nosa . Stosowanie oleju z czarnuszki u osób
leczonych na niedokrwistość, przyczynia się do zwiększenia ilości erytrocytów
i hemoglobiny.
Czarnuszka wspiera ośrodkowy układ nerwowy i działa przeciwdepresyjnie,
poprawia samopoczucie, zdolności poznawcze, pamięć i koncentrację. Obniża
ciśnienie tętnicze i hamuje wzrost homocysteiny- związku, który sprzyja
powstawaniu miażdżycy. Olej ten zalecany jest diabetykom, obniża poziom
glukozy we krwi. Substancje tj.tymochinion wykazuje zdonośc
przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Chronią nas przed nowotworami tj.
białaczka, rak piersi, szyjki macicy, okrężnicy, prostaty i trzustki.

Jak stosować olej z czarnuszki?


Dzienna zalecana dawka oleju to 10 ml ( 1 duża stołowa łyżka) wypita na czczo lub do
posiłku. Warto pamiętać, że tylko długoterminowe stosowanie olejku przyniesie
korzyści zdrowotne. Minimalny czas stosowania to 8 tygodni.
Należy pamiętać, że olej spożywamy tylko na surowo. Używać go możemy do
przyrządzenia sosów sałatkowych, skropienia warzyw lub kanapek.
Na oleju z czarnuszki NIE SMAŻYWMY, NIE PIECZEMY, NIE PODDAJEMY GO
ŻADNEJ OBRÓBCE TERMICZNEJ, ponieważ traci swoje wartości odżywcze i
prozdrowotne.
Po otwarciu należy przechowywać w zacienionym i chłodnym miejscu (4-10ºC),
najlepiej w ciemnej butelce.

Gdzie kupić olej z czarnuszki?

Zapraszam do sklepu internetowego pod adresem: https://orlamicha.pl/index.php/produkt/olej-z-czarnuszki/

Be the first to reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.