Makaron z krewetkami – szybkie danie z jednego garnka.

Wyszło szydło z worka

Mleko się rozlało a musztarda jest po obiedzie. Tak, czasami jestem leniem. I nie raz po ciężkim dniu nie mam ochoty spędzać godzin nad garami przygotowując fancy dania. Nie zmienia to jednak faktu że nie koniecznie mam ochotę na gotowe odgrzewane jedzenie, albo średnio ciepły posiłek dowieziony po dwóch godzinach który przypadkiem wymieszał się w opakowaniu i wygląda jak resztki po obiedzie wyjęte z kosza. Czy da się zrobić szybko, smacznie i bez bajzlu w kuchni? Potrzymaj mi piwo!

Nie traktujcie tego przepisu jak przepisu na włoską pastę. Niestety musimy tutaj pozwolić sobie na pewnego rodzaju kompromisy, ale jeśli będziesz trzeźwo myśleć i zastosujesz się do wskazówek – efekt będzie wyborny.

Jeden garnek do gotowania, jeden garnek do podania, jeden garnek do mycia.

Idea polega na tym aby potrzebne składniki umieścić w głębokiej patelni lub garnku, dodać makaron, odpowiednią ilość wody i … Ugotować. Przy dobrych proporcjach, makaron ugotuje się w idealnym stopniu, składniki zblanszują i połączą się z resztą dania. Skrobia pozostała z wody stworzy wokół fantastyczny sos (czy nie o tą skrobię walczymy gdy nie przelewamy makaronu po ugotowaniu? Może wcale to nie taka profanacja…).

Poniższy przepis to jedna z wielu możliwości. Na samym końcu wypisałem kilka innych inspiracji na składniki, które w ten sam sposób stworzą świetne i szybkie dania. Pamiętajcie jedynie że różne typu makaronu gotują się w różnym czasie- warto dostosować ilość wody.

Składniki

  • Makaron- gdzieś 500 g, ja użyłem „Bavette” bo w sklepie z owadem w logo brakło spaghetti …
  • Krewetki – opakowanie 250g
  • Pomidorki koktajlowe – 400g
  • Szpinak – paczka z biedry, bodaj 200 g
  • Bazylia – tak garść
  • Cebulita – jedna duża
  • Czosnek – z pięć ząbków
  • Skórka z polówki cytryny
  • Sól / pieprz do smaku
  • Oliwa do smaku
  • Bulion / Domowa kostka rosołowa z wodą / ostatecznie sama woda – 3 szklanki – tutaj zachęcam do pilnowania ilości. O ile w reszcie składników możemy sobie pofolgować, tutaj musimy być czujni i ewentualne niedobory korygować.
  • Parmezan

Jak zrobić szybki makaron z jednego garnka?

Szpinak z paczki wrzucamy do garnka lub głębokiej patelni. Możesz go umyć jeśli lubisz tracić czas. Możesz nawet wyszorować go gąbką ale zakładam że nie masz siły i ochoty więc śmiało wrzuć go jak leci. Dodaj pomidorki pokrojone w połówki, cebulę pokrojoną w cienkie piórka, czosnek w plasterkach, startą skórkę z cytryny. Skórkę z cytryny używamy jedynie żółtą, z samej powierzchni cytryny. Biała błona pod tą skórką jest gorzka i paskudna jak pogoda w Marcu. Dodaj Bazylię leniwie oderwaną, nie babraj się z krojeniem czy rwaniem na mniejsze kawałki. Dodaj krewetki. Jak masz świeże to szacun, ale mrożone możesz wrzucić prosto z zamrażarki. Pamiętaj że 90% krewetek w sklepach, czy mrożonych czy nie, są już parzone – tak na prawdę nie potrzebują żadnej dalszej obróbki aby mogły być bezpiecznie jedzone. Surowa krewetka jest szara a nie różowa.

Wsypujemy makaron tak aby nie wystawał, zalewamy bulionem lub wodą. Włączamy palnik, bierzemy łyżkę do ręki, mieszamy.

Tyle jeśli chodzi o robotę!

Jednak mimo iż skończyliśmy tą katorżniczą pracę następuje newralgiczny moment który zadecyduje o tym czy skończysz z doskonałym makaronem, czy z breją której nie warto dotykać pożyczanym patykiem. Dodaliśmy pewną ilość wody, teraz ta woda w części wchłonie się w makaron i resztę składników, w części wyparuje i utworzy sos. Zmiennych w tym równaniu jest bardzo wiele (woda w pomidorach, w szpinaku, krewetki mrożone lub nie itd). Zaczynając od ilości wody podanej w przepisie prawie na pewno nie będziesz musiał nic zmieniać. Kontroluj jednak sytuację cały czas mieszając w naszym garnku, próbując makaronu i stopnia jego ugotowania oraz sprawdzając gęstość sosu.

I tak jeśli coś wzbudzi Twój niepokój mamy dwie opcje

  1. Wody jest za mało – sos jest gęsty i oblepiający, ale makaron jest zbyt twardy. W tym wypadku dodajemy pół szklanki wody i monitorujemy sytuację przez kolejne 3 minuty
  2. Wody jest za dużo – makaron jest ugotowany, ale nadal pływa w płynie, przypomina zupę a nie drugie danie. Odlewamy z patelni wodę do mniejszego garnuszka. Patelnię odstawiamy z ognia a to co zostało w garnuszku – gotujemy na dużym ogniu aby pozbyć się wody i maksymalnie zagęścić sos. Gdy jesteśmy zadowoleni z jego gęstości dodajemy z powrotem do makaronu i jeszcze na chwilkę stawiamy na ogniu i mieszamy

Po około 10 minutach powinniśmy otrzymać pyszny aksamitny makaron, posypujemy parmezanem i omnomnomnomnom 🙂

Pomysły na inne wersje tego dania:

  • Makaron Cannelloni (nie nadziewany – luzem), biała podsmażona kiełbaska, pomidory w puszce, czosnek, szpinkak
  • Farfalle, Brokuł, śmietanka 30%, czosnek, pieczarki, podsmażony boczek
  • Spaghetti, Oliwki czarne, kapary, chilli, oliwa, czosnek, anchois

Be the first to reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.