Prosta, szybka i pyszna makaronowa sałatka BLT

Coś na szybko

Dziś pierwszy przepis z serii „Rachu ciachu”, w związku z tym szybka akcja i brak bałaganu w kuchni a za to pełne, zadowolone brzuszki i sałatka dla całej rodziny.


Makaronowe Makaronowe BLT to sałatka kuzynka sławnej amerykańskiej kanapki (Bacon, Lettuce, Tomato) w wersji z makaronem. Robi się ją szybko, jest pyszna dlatego to idealna propozycja na lunch do pracy.

Tekstury świetnie współgrają w tym bardzo prostym daniu. Miękki makaron, do tego chrupiący bekon i sałata, kremowy sos. Ciężko się oderwać!

Pamiętajcie – podane gramatury są orientacyjne. Podczas gdy pewne proporcje pasują mi, nie znaczy że Tobie nie spasuje więcej bekonu albo kilka więcej grzanek. Mimo że ja wolę więcej majonezu w sosie, możesz użyć więcej jogurtu albo dodać majonez light. Podaję wam inspirację, bawcie się w kuchni, dodawajcie coś od siebie i nie bójcie się eksperymentów :).

Składniki
  • 1/2 Sałaty lodowej
  • Bekon (surowy wędzony boczek) – 100 g
  • Makaron – 250 g (użyłem kształtu „macaroni” ponieważ świetnie się sprawdza w tym wypadku)
  • Pomidorki koktajlowe – 150 g
  • 3 kromki chleba + 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku i ulubione zioła
  • Parmezan
Sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól / pieprz / cukier
  • sok z cytryny
Jak zrobić sałatkę BLT

Na początek gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ponieważ zależy nam żeby nie smakował jak karton, do wody dodajemy sporo soli. Pamiętajcie o prostej włoskiej zasadzie – woda ma być słona jak ta z morza.

Podczas gdy makaron się gotuje, na patelni podsmażamy bekon w całości na chrupiąco, na średnio dużym ogniu a następnie odsączamy go na papierowym ręczniku.

Chleb kroimy w niewielkie kostki, podsmażamy z odrobiną oliwy na niskim ogniu wraz z ulubionymi ziołami i rozgniecionym czosnkiem. Nie bój się zostawić łupinki na czosnku ponieważ ona nie gryzie :). W związku z tym że sałatka ma być szybka nie bawimy się w takie ceregiele. Przede wszystkim pamiętaj żeby grzanki posolić i popieprzyć.

Sałatę porwij lub pokrój na średnio duże kawałki a następnie pokrój pomidorki w połówki lub ćwiartki.

Aby sos fajnie się komponował, do połączonych składników, poza solą i pieprzem dodajemy szczyptę cukru i sok z cytryny. Czosnek przecieramy na tarce lub przez praskę

Gdy mamy wszystko przygotowane to przystępujemy do łączenia sałatki. Do Sałaty i pomidorów dodajemy przecedzony ostudzony makaron i kruszymy w palcach lub kroimy w drobne kawałki usmażony bekon. Do miski dodajemy przygotowane grzanki, ścieramy parmezan (ile kto lubi, ja dałem duuużo). Na koniec wszystko łączymy przygotowanym sosem.

Gotowe! Zajadamy bez opamiętania 🙂

Sałatka BLT. Makaron w kształcie "macaroni"
Sałatka BLT.Smażenie bekonu do sałatki
Sałatka BLT. Grzanki do sałatki

Be the first to reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.