Coś na szybko
Dziś pierwszy przepis z serii „Rachu ciachu”, w związku z tym szybka akcja i brak bałaganu w kuchni a za to pełne, zadowolone brzuszki i sałatka dla całej rodziny.
Makaronowe Makaronowe BLT to sałatka kuzynka sławnej amerykańskiej kanapki (Bacon, Lettuce, Tomato) w wersji z makaronem. Robi się ją szybko, jest pyszna dlatego to idealna propozycja na lunch do pracy.
Tekstury świetnie współgrają w tym bardzo prostym daniu. Miękki makaron, do tego chrupiący bekon i sałata, kremowy sos. Ciężko się oderwać!
Pamiętajcie – podane gramatury są orientacyjne. Podczas gdy pewne proporcje pasują mi, nie znaczy że Tobie nie spasuje więcej bekonu albo kilka więcej grzanek. Mimo że ja wolę więcej majonezu w sosie, możesz użyć więcej jogurtu albo dodać majonez light. Podaję wam inspirację, bawcie się w kuchni, dodawajcie coś od siebie i nie bójcie się eksperymentów :).
Składniki
- 1/2 Sałaty lodowej
- Bekon (surowy wędzony boczek) – 100 g
- Makaron – 250 g (użyłem kształtu „macaroni” ponieważ świetnie się sprawdza w tym wypadku)
- Pomidorki koktajlowe – 150 g
- 3 kromki chleba + 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku i ulubione zioła
- Parmezan
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 mały ząbek czosnku
- sól / pieprz / cukier
- sok z cytryny
Jak zrobić sałatkę BLT
Na początek gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ponieważ zależy nam żeby nie smakował jak karton, do wody dodajemy sporo soli. Pamiętajcie o prostej włoskiej zasadzie – woda ma być słona jak ta z morza.
Podczas gdy makaron się gotuje, na patelni podsmażamy bekon w całości na chrupiąco, na średnio dużym ogniu a następnie odsączamy go na papierowym ręczniku.
Chleb kroimy w niewielkie kostki, podsmażamy z odrobiną oliwy na niskim ogniu wraz z ulubionymi ziołami i rozgniecionym czosnkiem. Nie bój się zostawić łupinki na czosnku ponieważ ona nie gryzie :). W związku z tym że sałatka ma być szybka nie bawimy się w takie ceregiele. Przede wszystkim pamiętaj żeby grzanki posolić i popieprzyć.
Sałatę porwij lub pokrój na średnio duże kawałki a następnie pokrój pomidorki w połówki lub ćwiartki.
Aby sos fajnie się komponował, do połączonych składników, poza solą i pieprzem dodajemy szczyptę cukru i sok z cytryny. Czosnek przecieramy na tarce lub przez praskę
Gdy mamy wszystko przygotowane to przystępujemy do łączenia sałatki. Do Sałaty i pomidorów dodajemy przecedzony ostudzony makaron i kruszymy w palcach lub kroimy w drobne kawałki usmażony bekon. Do miski dodajemy przygotowane grzanki, ścieramy parmezan (ile kto lubi, ja dałem duuużo). Na koniec wszystko łączymy przygotowanym sosem.
Gotowe! Zajadamy bez opamiętania 🙂



Be the first to reply